دیدنیهای تهران
آبشار دوقلو
آبشار دوقلو آبشاری است زیبا و جذاب در شمال تهران که کوهنوردان مسیر دربند به توچال را به خود جذب میکند . علت اصلی نامگذاری آن به آبشار دو قلو ، دوشاخهشدن آب آبشار میباشد.آبشار دو قلو مانند بقیه آبشارهای فصلی استان تهران با ذوب شدن برف های کوه های البرز پر آب میشود .
از دیگر آبشار های معروف تهران میتوان به آبشار پیچ آدران در کیلومتر پانزده جاده کرج - چالوس، آبشار سنگان در مسیر امامزاده داوود و آبشار منظریه در شمیرانات نام برد .
با توجه به فضای شلوغ و آلوده تهران بسیاری از ساکنان تهران از فرصتهای فراغت و یا در روزهای تعطیل برای تنفس در هوای پاک کنار این آبشار های به این مناطق سر میزنند
آبشار لار تهران
يکی از دیدنیها و جاذبه های زیبای تهران آبشار لار است که در محلی در نزديکی روستای وانا قرار دارد . آبشار لار از آبشار های زیبای تهران میباشد و بسیاری از طرفداران طبیعت را به خصوص در روزهای تعطیل به خود جذب مینماید.
منطقه با صفای لار یکی از تنفس گاه های شهر تهران به حساب میاید.
برج آزادی
برج آزادی نماد قديمي شهرتهران است و قسمتی ازبنای فرهنگی آزادی می باشد اگر چه اكنون برج ميلاد به عنوان نماد تهران بيشتر به چشم ميخورد ولي برج آزاديمچنان جايگاه خاص خود را دارد . برج آزادي درمیدان آزادی تهران درمنطقه ای به وسعت پنجکتارقراربنا شده
برج آزادی در ایران، نمونهای از نماد و نشانههای شهری است که معماری شاخص آن، تلفیق طاقهای معماری پیش از اسلام به خصوص دورهخامنشیان و ساسانیان و بعد از اسلام و تبدیل آن به نمادی زیبا به لحاظ معماری است. در این طرح، معمار حتی به جزييات ريز اجرای بنا و چگونگي چیدمان سنگهای نما دقت فراواني به خرج داده تا در انتها جزء جزء اجزا يك تشكل زيبا را ابجاد كنند .
مساحت زیر بنای این میدان، حدود ۷۸ اهزار مترمربع است و بنای آن به صورت دروازهای به ارتفاع حدود ۴۵ متر ساخته شده است که پنج متر آن داخل زمین فرو رفته است. طاق آن از زمین، ۲۳ متر فاصله دارد و دارایشت بخش مجزا است. عرض پایه این بنا ۶۶ متر است وساختن آن ۳۰ ماه زمان برده است. در محوطه میدان، ۶۵۰۰۰ مترمربع، به صورتی زیبا باغچه بندی و گل کاری شده است. در ساختمان آن ۲۵۰۰۰ قطعه سنگ به کار رفته و ۹۰۰ تن آهن مصرف شده است. مجموعه فراهنگی آزادی، متشکل از چند بخش در طبقه تحتانی برج آزادی قرار دارد و شامل موزه، کتابخانه، واحد سمعی و بصری، سالن نمایشگاه، سالن اجتماعات ،سالن برگزاری کنسرت و کنفرانس است. مجموعه فراهنگی با ۵۰۰۰ مترمربع در بر گیرنده برج اصلی نیز است. کتابخانه مجموعه، با مساحتی حدود ۲۷۱۵ مترمربع و بیش از ۵۰۰۰۰ جلد کتاب، بسیار مجهز است و کتابخانه محققان و مؤلفان نیز، با مساحت ۲۴۳ مترمربع، مکانی است که از طریق ۳۰ دستگاه کامپیوتر به شبکه های اطلاع رسانی داخلی و خارجی متصل است. یکی از ویژگی های موزه این بنا وجود تکه سنگی از کره ماه است که ریچارد نیکسو ن، رئیس جمهور سابق امریکا، در سفر به ایران به این موزه ااهدا کرده است.
برج میلاد تهران
برج میلاد نام آسمان خراشی چند منظوره است که در شمال غربی تهران ، پایتخت ایران قرار دارد . برج میلاد بلندترین برج ایران ، چهارمین برج مخابراتی و هشتمین برج بلند جهان است . این برج با هزار متر زیربنا از نظر وسعت کاربری سازه رأس برج در میان تمامی برج های دنیا مقام نخست را دارد . این سازه به خاطر ارتفاع بلند و شکل ظاهری متفاوتش ، تقریباً از همه جای تهران نمایان است و از این رو ، یکی از نماد های پایتخت ایران به شمار می آید . این برج به منظور رفع نیاز های مخابراتی و تلویزیونی تهران ساخته شده است .
برج میلاد و مجموعه یادمان بخش کوچکی هستند از طرح بزرگ شهستان پهلوی که پیش از انقلاب اسلامی ایران طراحی شده و در دست احداث بود .
پیشنهاد ساخت یک برج و تالار نمادین برای شهر تهران در سال ۱۳۷۰ مطرح شد و در پایان سال ۱۳۷۲ ، محل کنونی از میان ۱۷ نقطه پیشنهادی ساخت آن برگزیده شد .
ساخت :
کلنگ ساخت این برج در سال ۱۳۷۶ با نام میلاد به زمین زده شد . ساخت این برج ۱۱ سال به درازا انجامید . در ۸ سال نخست تنها ۴۰ درصد از برج تکمیل شده بود ، اما با سرعت بخشیدن به پروژه ۶۰ درصد بعدی در ۳۰ ماه ساخته شد .
بازگشایی :
پس از ۱۱ سال از شروع ساخت و در روز ۱۶ مهر ۱۳۸۷ ؛ برج بازگشایی شد . این مراسم را بیش از ۲۵۰ خبرنگار ایرانی و خارجی پوشش دادند .
موقعیت مکانی برج و ساختمان راس آن :
برج میلاد تشکیل شده از ستون اصلی سازه و راس . ستون اصلی یک سازه بتونی با مقطع هشت ظلعی است که حدود 80 هزار تن وزن دارد و ارتفاع آن به 315 متر می رسد این بدنه که اصطلاحاً شفت نامیده می شود به جدید ترین روش ساخت یعنی قالب لغزان ساخته شده است . عملیات ساخت بدنه دی ماه 77 شروع شد و دی ماه چهار سال بعد به پایان رسید . سازه راس برج میلاد مرتفع ترین ساختمان 12 طبقه دنیاست . با اینکه فقط سه برج بلند تر از برج میلاد در دنیا وجود دارد ، در هیچ کدام چنین عمارتی در ارتفاع تعبیه نشده است . ساخت یک سازه به بلندی 68 متر با اجزای لوله ای شکل از نظر سازه یک کار پیچیده و دشوار است حالا به آن اضافه کنید که این سازه عظیم باید در ارتفاع 300 متری از سطح زمین نصب شود ، یعنی جایی که سرعت باد سرسام آور است و البته باید کاملاً ایمن باشد آنقدر که مردم بتوانند به راحتی از امکانات آن استفاده کنند .
دقت کار فنی در ساختمان برج به قدری است که همه قطعات برای خودشان شناسنامه ای دارند که تمامی مشخصات قطعه شامل اینکه ماده اولیه قطعه چه بوده ، از کجا تهیه شده ، قطعه کجا تولید شده و چه کسی مسئول کنترل و بازرسی آن بوده است . برای کار هایی مثل جوش دادن قطعات هم این فرایند طراحی شده است ، به طوری که معلوم است یک جوش کی انجام شده چه کسی جوشکار آن بوده و چه کسانی کنترل و تایید کر ده اند .
برج مخابراتی - تلویزیونی میلاد همچنین نماد اقتدار و عزم ملی ملت مسلمان ایران و جمهوری اسلامی ایران خواهد بود تاسیس موزه انقلاب اسلامی نیز عاملی است که می تواند برای اشاعه فرهنگ ملی تأثیر به سزایی داشته باشد وجود این بخش در کنار سایر اجزا مجموعه قداست و ویژگی جهت دهنده ای داشته باشد . هدف اصلی مرکز ارتباطات بین المللی تهران ، فراهم سازی تسهیلات به منظور توسعه و ساماندهی ارتباطات و همکاری های بین المللی در جهت شکوفایی اقتصاد کشور و آزاد سازی اقتصاد کشور از صادرات تک محصولی است . مجموعه مرکز تجارت بین المللی ، مرکز جشنواره ها و همایش ها و هتل به عنوان یک مجموعه کامل در کنار برج مخابراتی تهران از مزیت نسبی به وجود آمده ، بهره خواهند داشت . هر چند هر یک از فعالیت های مرکز می توانند اهداف مستقلی را تعقیب کنند اما در مجموع این اهداف از سویی در راستای هدف اصلی و برای تحقق آن به کار گرفته می شوند به همین لحاظ ابتدا اهداف اصلی هر یک از فعالیت ها مورد بررسی قرار گرفته و سپس سایر اهداف آن مورد توجه قرار می گیرد.
کاربری :
برج میلاد با هدف احداث سازه ای به یاد ماندنی و به عنوان نمادی برای شهر تهران و به منظور رفع نیاز های مخابراتی و تلویزیونی تهران ساخته شده است . کارکرد های عمده این برج به شرح زیر است .
• ایجاد و گسترش شبکه دسترسی بدون سیم به اطلاعات Wireless Access Network
• ایجاد زیرساخت مناسب برای سیستم های جدید تلویزیونی دیجیتال MVDS ، DVB
• بهینه سازی پوشش رادیو تلویزیونی FM ، UHF ، VHF
• گسترش و بهینه سازی پوشش شبکه های بی سیم و پی جو .
بوستان جمشیدیه تهران
بوستان جمشیدیه با مساحتی بالغ بر 10 هزار متر مربع در ناحیه 4 منطقه یک تهران و در دامنه کوه کلکچال قرار دارد. این پارک فرامنطقهای نام گرفته و روزانه میزبان صدها گردشگر داخلی و خارجی است.
بوستان جمشیدیه یا پارک سنگی جمشیدیه از زیباترین و دیدنیترین بوستانهای تهران است و با مساحتی حدود ۱۰ هکتار در انتهای خیابان شهید باهنر (نیاوران) واقع شده و از شمال به کوه کُلَکچال، از جنوب به باغ دولو، از شرق به خیابان جمشیدیه و از غرب به جاده کلکچال محدود است. از ویژگیهای اینپارک، دریاچه، آبشار مجاور و نیز آبنماهای سنگی است که جلوهای خاص دارند. همچنین این پارک در ابتدای مسیر اصلی صعود به پناهگاه کُلَکچال قرار دارد.
پارک جمشیدیه دارای چهار در ورودی است که ارتفاع در ورودی اول از سطح دریا ۱۸۲۰ متر و بالاتر از آن ۲۱۰۰ متر است.بر پایهٔ نظرسنجی انجام شده مرکز تحقیقات و مطالعات رسانهای همشهری، بوستان جمشیدیه پس از بوستان ملت دومین پارکی است که یک شهروند تهرانی به یک میهمان غیر تهرانی معرفی میکند.
اگرچه دیوار کوهستانی شمالیترین نقطه پایتخت مثل سدی در برابر خروج آلودگی هوا از این شهر قد علم کرده و آسمان آن نقطه را به تیرگی کشانده، در عوض پارک جمشیدیه در خطی مجاور و موازی با همان کوهستان، مثل ریهای سبز عمل میکند. صدها درخت در این پارک از خانواده نارون، چنار، تبریزی و... این کارخانه اکسیژنسازی در شمال شهر را فعال کرده است.
پارک جنگلی لویزان تهران ( بوستان لويزان )
پارک جنگلی لویزان ازجمله گردشگاهها و فضاهای سبز شهر تهران به حساب میآید.
این پارک در حدود 13 کیلومتری مرکز شهر تهران قرار دارد و از شمال به قوچک، از جنوب به شمس آباد، از غرب به ده لویزان و از شرق به پادگان خاتم الانبیا محدود میشود.پارک جنگلی لویزان 1100 هکتار وسعت دارد که بیشتر آن درای کاربرد تفریحی است.
این پارک فضای مناسبی برای تفریح برای خانوادهها میباشد. با توجه به فضای طبیعی و مسیری که از میان طبیعت این پارک عبور میکند، مناظر دلنشینی را ایجاد میکند و لحظات شاد و مفرحی را برای گردشگران رقم خواهد زد.
بوستان آب و آتش تهران ( پارك آب و آتش )
بوستان آب و آتش یکی از بوستانهای متفاوت شهر تهران با مساحتی گسترده و امکانات تفریحی مختلف همچون فانوس دریایی، مراسم نقاله خوانی، فضای بازی با آب همه روزه میزان بسیاری از گردشگران از تهران و شهرهای دیگر کشور است.
بوستان آب و آتش با مساحت 24 هزار مترمربع یکی از بوستانهای زیبای شهر تهران است که تجهیزات متفاوتی از سایر بوستانهای پایتخت دارد.این بوستان که در شانزدهم تیرماه 1388 افتتاح شد دارای تجهیزاتی مانند چهار برج آتش و چادری ۷۰۰ متری با روی گردان ۳۷۰ نفری است.
باغ فردوس تهران
باغ و عمارت ییلاقی فردوس در اراضی محمدیه با دو عمارت در شمال و جنوب به دستور محمد شاه قاجار (1264-1250) ساخته شد که عمارت شمالی به کلی ویران و عمارت جنوبی فعلا پا برجاست.
این باغ به شماره 1876 مورخ 11/5/76 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. تاربخ بنای باغ فردوس به دوران محمدشاه که سومین پادشاه قاجار بود میرسد. پایه این باغ و عمارت ییلاقی را حاجی میرزا آقاسی، صدراعظم محمدشاه ریخته است.
عمارت باغ فردوس در قسمت شمالی باغ ساخته شده است و از ابتدا به صورت کاخ و محل اقامت اعیان، تزئین شده است. مساحت باغ20 هزار متر مربع و طولش در حدود 280 متر و مساحت عمارت 1000 متر مربع، شامل سه طبقه و نیم، به عرض 26 متر و به طول تقریبا 34 متر است. شیب زمین آن از شمال غربی به جنوب شرقی است و تندی این شیب به حدی است که کف طبقه اول بنا با قسمت جنوبی باغ و سقف آن با قسمت شمالی باغ هم سطح است.
باغ نیاوران تهران
باغ نیاوران در یکی از شمالیترین نقاط شهر تهران و در دامنه رشته کوههای البرز واقع شده است.محوطه محصور این مجموعه به وسعت 122350 متر مربع یا حدوداً 2/12 هکتار میباشد که سه کاخ صاحبقرانیه، احمد شاهی و نیاوران به همراه تعدادی از بناها و فضاهای خدماتی، رفاهی را در میان دارد.
فتحعلی شاه قاجار برای فرار از گرمای تهران و نیز تفریحات تابستانی دستور داد تا در منطقهای خوش آب و هوا در شمال و خارج از تهران، باغی بسیار زیبا آماده کنند. او نیزارهای اطراف روستای «گردهوی» یا «کردویه» را به این امر اختصاص داد. این ده و منطقه، یکی از قدیمیترین نقاط اطراف شهر تهران بود. فتحعلیشاه و محمدشاه هریک منزلگاهی ییلاقی در این مکان ساخته بودند و ناصرالدینشاه با تخریب آن، خود قصر نیاوران را ساخت.ناصرالدین شاه قاجار که در سال 1264 قمری به سلطنت رسید در سال 1267 ق. دستور داد حاج علیخان حاجبالدوله (اعتمادالسلطنه) عمارت بزرگی را در باغ نیاوران بنا گذارد. این ساختمان در 2 طبقه ساخته شد. چون به دشتی بزرگ اشراف داشت که شهر را میشد دید آن را «جهاننمای نیاوران» نامید. بعدها در کنار کاخ جهاننما عمارتهای دیگری ساخته شد.
کاخ موزه سعدآباد تهران
بخش دلانگیزی در شمال شهر تهران در کوهپایههای توچال و دره سرسبز دربند وجود داردکه مجموعه سعدآباد با یک میلیون و صد هزارمترمربع وسعت در این گستره قرار گرفته است.
سعدآباد از شمال با کوههای البرز، از شرق با گلابدره، از غرب با ولنجک و از جنوب با تجریش همسایگی دارد و در زمان قاجار محل استقرار و سکونت تابستانی شاهان این سلسله بوده است.
پس از کودتای 1299 در وسعتی تازه و الحاق باغهای مختلف، این مکان به اقامتگاه تابستانی پهلوی اول تبدیل شد. کاخ و کوشکهایی به مناسبت و ضرورتهای گوناگون در جای جای این پهنه به فاصلهای از بازمانده بناهای قاجار سر برآورده که طی سالیان به چهارده کاخ کوچک و بزرگ، هرکدام به سبک و شیوهای در معماری رسیده است.